Jongeren


Hieronder wordt een aantal vragen over een psychologische behandeling beantwoord. Deze antwoorden zijn bedoeld om jong persoon beter te laten begrijpen wat een psycholoog voor je kan betekenen. Psycholoog

Een psycholoog is een soort arts die je helpt bij het oplossen van problemen. Meestal zijn het problemen die al even bestaan en waar je alleen niet makkelijk uitkomt. Bijvoorbeeld: je kunt je moeilijk concentreren, je hebt vaak ruzie, anderen vinden dat je je beter moet gedragen, het lukt niet met leeftijdsgenoten, je voelt je somber, je piekert veel, je doet te weinig of juist veel te veel voor school, je voelt je onzeker, je twijfelt over wie je bent of wat je moet doen, je slaapt slecht, je hebt vervelende dingen meegemaakt enz.

Wat doe je bij een psycholoog?

Als je bij een psycholoog komt ga je eerst bespreken wat er aan de hand is. Je zit in een luie stoel in een werkkamer. Vaak worden ook vragenlijsten of testjes gebruikt. Als je wilt mag je ouders of iemand anders meenemen, maar je kan ook alleen komen. Als het duidelijker wordt wat er aan de hand is, ga je samen met de psycholoog aan het werk om het probleem aan te pakken. Er kan worden gewerkt met huiswerkopdrachten, tips of trucks, training of gesprekken om jezelf, het probleem en de oplossingen beter te begrijpen. Meestal spreek je eens per twee weken af voor drie kwartier. Soms kom je vaker of een tijdje niet.

Andere vragen

Ben je de enige die naar een psycholoog gaat?

Nee, veel jongeren hebben (een tijdje) problemen waarvoor ze een psycholoog bezoeken.

Ben je gek als je naar een psycholoog gaat?

Nee, je bent niet gek als je naar een psycholoog gaat. Je bent iemand die het probleem zat is en het wil oplossen.

Ziet een psycholoog door je heen?

Nee, ook een psycholoog kan niet door je heen kijken. Hij of zij weet alleen wat jij hem vertelt. Een psycholoog heeft wel veel ervaring met problemen en oplossingen waardoor hij of zij dingen beter en sneller begrijpt.

Duurt het lang?

Dat ligt aan het probleem. Eenvoudige problemen kan je snel oplossen, maar voor moeilijke problemen bestaan geen snelle oplossingen.

Komen mijn ouders alles te weten?

Nee, wat je bij de psycholoog vertelt is geheim. Jij mag het wel verder vertellen, maar de psycholoog niet. Als hij iets wil overleggen met anderen moet hij dit eerst met jou bespreken. Een uitzondering is als jij of anderen gevaar lopen. De psycholoog mag dan direct gaan overleggen.
Bij sommige problemen is het handig dat de psycholoog ook contact heeft met je ouders of school. Dit bereid je dan samen voor.
Soms is het ook juist niet handig en heeft de psycholoog alleen contact met jou.

Hoe weet je of je een goede psycholoog hebt?

Als je naar een psycholoog gaat moet je vooral kijken of het klikt. Iemand kan heel deskundig zijn, maar als je bij die persoon niet op je gemak voelt schiet je er toch niet veel mee op.

Voor psychologen heb je wel keurmerken. Een gezondheidszorgpsycholoog is een psycholoog die verder heeft geleerd en gewerkt om te kunnen onderzoeken en behandelen. Een ontwikkelingspsycholoog is gespecialiseerd in werken met kinderen, jongeren en ouders. Verder heeft iedere psycholoog vaak zijn eigen specialisatie en manier van werken.

Wat je verder moet weten

Als je samen werkt kan je ontevreden zijn. Dit kan je bespreken met je psycholoog. Je psycholoog zal je ook af en toe vragen hoe jij vindt dat het gaat.
Als de psycholoog jouw klacht niet kan afhandelen, dan kan je klagen via het tuchtrecht en beroepsverenigingen (LVE, NIP)..